Анонимността - последната високотехнологична мода

Дузина приложения се опитват да задоволят нарастващия апетит за анонимност

06.08.2014 | 17:22 Редактор: Георги Стоянов
Анонимността - последната високотехнологична мода

Искате ли да знаете една тайна? Разбира се, че искате. Всички обичаме да научаваме тайни. А в някои случаи дори обичаме да ги разказваме. Но модерният начин на живот не е устроен да пази тайни. Имейли, съобщения, всички се характеризират с едно – изкачат на грешните места.

След повече от десетилетие на хипер активност в мрежата, социални мрежи и споделяне на всяка мисъл пред аудитория, може би нещата се обръщат в друга посока. Вече личното се поставя над публичното. Дискретното над показното и моментното над вечното.

Няколко компании се опитват да заложат на това. Те използват имена като WHISPER, SECRET И CONFIDE. Първо Whisper стъпи в тази категория и създаде един вид анонимен туитър. Позволява ви да поствате публично, но да запазите идентичността си неизвестна.

От Secret стигнаха една идея по-далеч. Те свързаха контактите ви от фейсбук с хората, които също използват приложението. Няма да разберете кой е казал това, но ще разберете дали е приятел или приятел на ваш приятел.

Confide е малко по-различна. Позволява ви да изпращате текстови съобщения,  които се самоунищожават след като ги прочетете. Ако това ви звучи познато, това е защото е текстовият еквивалент на снапшот – услугата, която ви позволява да изпратите снимка, която да се самоунищожи, след като бъде видяна.

Снапшот влезе в новините миналата година, когато отказа предложение от фейсбук на стойност 3 милиарда долара и наскоро се разбра, че компанията преговаря с Алибаба за оферта от от 10 милиарда долара.

Колкото и да се пази вашата идентичност, приложения като Whisper и Secret имат договорка с органите на реда и могат да споделят вашата лична информация, ако ви погнат нечии адвокати. Но няма никакво съмнение за успеха на тези приложения.