fallback

Между 3 и 6 месеца са нужни, за да се овладее епидемията от ебола

06.08.2014 | 13:38 Автор: Ирина Георгиева

Между 3 и 6 месеца са нужни, за да се овладее епидемията от ебола. Това съобщи Джим Йонг Ким, президент на Световната банка в Ню Йорк. По негови данни ще са необходими 200 милиона долара за борба с коварната болест.

"Лошата новина около ебола е, че тя е ужасна болест, смъртността е изключително висока, но все пак тя не е като птичия грип. За да се заразите, трябва да имате директен контакт с телесна течност от заразен. Така че според нас, ние може да овладеем епидемията. Проблемът е, че това се случва в 3 страни, които освен това са много крехки. Те са засегнати от конфликти, така че сега този нов проблем прави ситуацията изключително трудна." - допълни Ким.

Тези средства ще отидат за всичко най-необходимо - като например защитно облекло. От Световната банка, изцяло под ръководството на Световната здравна организация, ще се опитат да възстановят баланса на здравните системи на засегнатите страни, така че подобни катастрофи да бъдат по-лесно предотвратими в бъдеще.

"Публичната здравна инфраструктура е малко по-различна. Най-важни са комуникацията и контрола на инфекциите. Не е задължително фокусът да е върху лечението, а по скоро върху превенцията. И наистина ще насочим нашите усилия в тази посока."-обясни Ким.

Заради болестта растежът в Гвинея ще падне с цял процентен пункт, което означава, че ще бъдат изгубени 20% от инерцията на растежа, заяви Ким. Той изрази надежда, че всичко това няма да повлияе на начина, по-който хората гледат на Африка.

"Това е проблем, който можеше да се случи навсякъде. SARS се случи в Китай. Това наистина може да се случи навсякъде и причината, заради която сме толкова агресивни, е защото искаме да изпратим сигнал, че това са проблеми, които са решими, че може да се справим с тях, че може да върнем нещата под контрол, а също така и че може да построим инфраструктура, за да не позволим това да се повтори в бъдеще." - подчертава Ким.

 

fallback
fallback