fallback

Какво ще направи Уорън Бъфет с $50 милиарда свободен капитал?

05.08.2014 | 15:41 Автор: Ирина Георгиева

50 млрд. долара са едва 10% от общите активи на Berkshire, а това което прави Уорън Бъфет е да купува компании, предават от Bloomberg. Те коментират, че Бъфет купува железопътни компании, компании за комунални услуги и по този начин разширява както баланса си, така и способността на Berkshire да печели.

Уорън Бъфет търси наистина добрите инвестиции и когато купува компания и инвестира в акции, иска да е сигурен, че ще получи добра цена. Бъфет е започнал с магазин за мебели в Омаха, а от там тръгват и инвестициите му. Милиардерът мрази търговията, която представлява 2% от бизнеса му. По време и след последната финансова криза Бъфет откри доста добри сделки и инвестира в Goldman Sachs и Bank of America, както и в Dow Chemical.

Но какво казва той за перспективата за нова корекция? Какво казва той за валюациите на фондовия пазар, защото като се вземат под внимание рекордно високите нива на индексите, той вероятно би искал нещата малко да се успокоят.

"Всъщност забавното е, че получихме тези данни късно в петък. Berksire обяви резултатите си. За тях това е просто едно прес съобщение, и отчета пред Комисията за финансов надзор. Получихме доста данни, но не и коментар от Бъфет, така че може само да спекулираме за това, какво си мисли той в момента." - коментира Ноа Бухаиер от Bloomberg, Ню Йорк.

Как Бъфет отказва дадена сделка?

"Мисля, че го прави с финес и чувството си за хумор. Но определено той няма проблем с това, да казва не. Толкова много хора се опитват да го накарат да инвестира и знаем, че той не се съгласява доста често." - обяснява Бухаиер.

А задават ли се на хоризонта добри сделки?

"Нямаме конкретна информация за стратегията на компанията, но ние следим цикъла на сливания и придобивания и сме много позитивно настроени за този цикъл. Той набира скорост. Броят на сделките е много висок. Ако погледнете на обема в долари, все още сме доста под нивата от 2007. Ние обаче оценяваме всичко това като положително, защото корпоративна Америка се чувства уверена, за да осъществява тези сделки. " - коментира Мари Ан Бартелс, стратег на Bank of Amerika Marrill Lynch.

 

 

 

fallback
fallback