fallback

Санкциите срещу Русия спряха полетите на Добролет до Крим

04.08.2014 | 16:22 Автор: Ирина Георгиева

Руската авиокомпания Добролет започна да лети до Крим, защото така им е наредено от Кремъл. Поне такива са подозренията, коментира Хенри Майер от Bloomberg, Москва. По негови думи компанията твърди, че е започнала полетите, защото са били комерсиално привлекателни, а и носят добри пари.

Сега е летният сезон и полетите са пълни, подчертава Майер.

"Много руснаци искат да посетят Крим, но идеята, че те са стартирали полетите без инструкции от Кремъл, разбира се, е малко странна. Руското правителство искаше да гарантира, че много руски туристи ще посетят Крим, за да компенсират туристическата индустрия там за липсата на украински посетители." - допълва Майер.

Тази авиокомпания няма друг бизнес, а вчера на 3 август съобщи в изявление, че не може да лети и да продава билети заради отказа на европейските компании, които обслужват самолетите им и с които имат договори за лизинг, да работят с тях. Това обясни Майер и допълни, че това важи и за компаниите, които им предоставят навигационна информация

Според Майер руската икономика е уязвима и тя зависи от външния свят и предстоят нови мерки, които ще имат дори още по-сериозен ефект, ако тази криза не бъде решена.

Междувременно Европейските санкции принудиха руския национален превозвач Аерофлот да спре полетите на нискобюджетното си поделение Добролет, пише Financial Times. Това е най-директната последица от санкциите на ЕС срещу Русия заради конфликта в Украйна, показвайки мащаба на последствията върху отделни компании.

От 4 август Добролет временно ще прекрати всички полети, след като нейни европейски партньори анулираха споразуменията за въздушно застраховане, спряха предоставянето на авиационна информация и отказаха да изпълняват лизингови договори, както и такива за ремонт и поддръжка, заявиха от Аерофлот без да конкретизират компаниите.

Мярката идва по-малко от седмица, след като Брюксел добави Добролет към списъка с компании, с които е забранен бизнесът на европейски лица и организации, тъй като авиокомпанията извършва ексклузивно полетите между Москва и Симферопол, откакто Русия анексира Крим.

 

fallback
fallback