fallback

Понижението на индексите добър момент ли е за покупка

Адам Джонсън, Bloomberg

04.08.2014 | 09:21

Коментар на Адам Джонсън, Bloomberg.

"Един въпрос, който всички инвеститори си задават в момента - дали моментът след понижението на индексите е добър за покупка?

Оказва се, че отговорът може би се крие в пазара на опции.

Ето защо - на графиката виждате индексът на волатилността.

Той се изчислява от Борсата за опции в Чикаго и в края на миналата седмица регистрира рязко повишение.

Трябва да припомним, че волатилността на активите е най-важната част от формулата, с която се изчисляват цените на опциите.

Ня е част от модела на Блек-Скоулс и разбира се, когато на пазара се наблюдават разпродажби, маркет мейкърите повишават прогнозите за волатилността, с цел да повишат оценката на опциите.

Те очакват покупки и искат да получат по-добра цена.

Това обаче е само част от картината, фактът че волатилността става образно казано по-скъпа.

Но ето и другата част - в повечето случаи инвеститорите не се втурват  да купуват масово опции.

Виждате на графиката съотношението между т. нар. "пут" и "кол" опции на борсата в Чикаго - не се наблюдава ръст в търсенето на такива за продажба, което би довело до рязко повишение на това съотношение.

Финасистът Крис Верон отбелязва, че когато има дни на масирани разпродажби на пазара, какъвто беше четвъртък например, се наблюдава рязко повишение както при индекса на волатилността, така и при търсенето на опции за продажба.

Това обаче не се случи в края на миналата седмица. тоест изводът е, че на пазара все още няма достатъчно паника. Инвеститорите не се втурнаха да купуват "пут" опции, за да защитят портфейлите си.

Освен това експертите отбелязват, че броят на акциите, които са паднали под средните си исторически нива, не е толкова голям.

Това се вижда и от движението на широкия индекс S&P 500 - за последната една година той е докосвал три пъти тази тренд линия, но в момента все още е далеч от нея.

Има още няколко процентни пункта дотам, след като общо за четвъртък и петък отстъпи с малко над 400 пункта.

С други думи доближаваме се до това ключово ниво, но все още не сме там".

 

fallback
fallback