Пазарите игнорират новините от Газа и Украйна

Адам Джонсън, Bloomberg

22.07.2014 | 07:43
Пазарите игнорират новините от Газа и Украйна

Как реагират пазарите на събитията в Украйна и Газа - коментар на Адам Джонсън, Bloomberg.


"Защо пазарите са толкова спокойни, въпреки случващото се в Газа и Украйна? Ще се опитаме да потърсим от началото на юли.

С оглед на ситуацията би трябвало петролът да поскъпне, той обаче прави точно обратното - пада с 2,8%. Златото, което на теория е инвестиционно убежище, се понижава с половин процент.

Цената на 10-годишните държавни облигации нараства с 0,5 на сто, доларът поскъпва с 1,2 процента и дори Vix, т. нар. индекс на страха, се повишава само с 4% от началото на месеца.

С други думи, изглежда че инвеститорите не се страхуват особено. Потърсихме мнението на няколко човека и ето какво ни казаха те. Честно казано, някои от гледните точки са доста противоречиви, например тази на Гидиън Роуз, редакторът на списание Foreign Affairs.

Според него събитията в Газа и Украйна са трагични, но не са съществени. С други думи, картината там наистина е потресаваща, ежедневно се отнемат човешки животи, но събитията са много далече от световните финансови центрове и не са определящи за хода на икономическите процеси.

Анализаторът на Blackrock Ръс Кострич е на подобна позиция, той се опита да обясни това разминаване с факта, че пазарните участници се чувстват защитени от стимулите на централните банки.

И това е основният фактор, който поддържа цените в момента, въпреки ужасяващите геополитически новини.

Джон Мелой, изпълнителният директор на Stock Twits обръща внимание на силния ръст на печалбите.

Оптимизмът на пазарите изглежда невероятен, но ако погледнем най-успешните сектори в широкия индекс S&P 500, ще видим наистина впечатляващ растеж -  става въпрос за строителството, петролния сектор, туризма, автомобилите и недвижимите имоти.

В заключение - изглежда трудно да проумеeм защо пазарите игнорират новините, но факторите, които изброихме, може би са част от обяснението.