Касянов: при нови санкции икономиката се срива за 6 месеца

21.07.2014 | 10:00

Ескалацията на геополитическото напрежение предизвиква все по-сериозни опасения сред руските бизнесмени. Евентуалните нови санкции срещу Москва могат да парализират цели сектори, смятат експерти. Коментар на Дейвид Инглес от Bloomberg.


 

Напоследък се говори много за евентуалните нови санкции срещу Русия, доли те ще станат факт през идните седмици или месеци, дали ще дойдат от Великобритания или Съединените щати.

Но по-важното в случая е да знаем каке структурирана руската икономика, как индивидуалните бизнес интереси са обвързани пряко с националните. И ако вземем предвид това, което се случи напоследък, то е доста негативно за руския бизнес.

Миналата седмица видяхме и поредния пример.

Само ден преди инцидента със сваления самолет, Съединените щати обявиха поредната серия от санкции, в това число и срещу петролния гигант Роснефт.

На практика той беше "отрязан" от дълговите пазари и не може да емитира облигации с матуритет над 90 дни. Именно подобни мерки нанасят удари на руската икономика, те дестабилизират финансовите операции на цели компании.

Бившият премиер на Русия Михаил Касянов заяви пред Bloomberg, че след случая с малайзийския самолет, заплахата от нови санкции срещу цели сектори от икономиката е напълно реална и че бизнесът има реални основания да се страхува.

"Заплахата от санкции срещу цели сектори на икономиката е реална. Има сериозни основания бизнесът да се страхува. Ако има санкции, целият финансов сектор и икономиката ще се сринат за шест месеца", каза Касянов

По думите му, ако рестрикциите засегнат целия финансов сектор, руската икономика ще колабира след 6 месеца. Касянов беше премиер по време на първия мандат на Путин - от 2001 до 2004 година.

Иначе фактът, че бизнесмените в Русия са уплашени не е изненада, друг е въпросът дали споделят това публично.

Защото въпреки опасенията си, много от тях предпочитат да не ги афишират, тъй като страхът от евентуална ответна реакция от страна на правителството всъщност е по-силен.

Дейвид Инглес, Bloomberg