fallback

Защо Variscan Mines търси злато в Сен Пиѐр Монлима̀р

Репортаж на Каролин Конан, Bloomberg

21.07.2014 | 08:17

С поскъпването на златото, интересът към добива на ценни метали се завръща. Включително и във Франция, където повечето мини са затворени още през 80-те години на миналия век. Репортаж от Сен Пиѐр Монлима̀р, Франция.на Каролин Конан от Bloomberg.

На тази площадка в Северна Франция един геолог търси злато. Френските златни мини са затворени от 30 години насам, но с поскъпването на ценните метали интересът към добива се завръща.

Патрик Лебре, геолог: "В тези кварцови скали понякога можем да открием малки златни жили. Но процесът на изследване е доста дълъг, преди да се стигне до евентуален добив на злато"

Variscan Mines смята, че съвременните технологии в комбинация с високите цени могат да направят френските мини отново печеливши. Засега обаче те взимат проби и се надяват добивът да започне след 5 години. И не са единствените, които имат такива планове. Австралийската компания Вариска̀н също решава да инвестира в проекта.

Жак Тестар, президент на Variscan Mines: "Има сериозен геологически потенциал за добив на метали във Франция. И ние поехме този риск, защото в Австралия конкурецията е много силна и търсехме възможности за развитие в Европа"

Variscan Mines вече е наела екип от млади експерти. За 24-годишния геолог Куентѝн това е много добра възможност. Ако не беше този проект, той вероятно би се преместил да живее в Австралия или Канада"

Куентин Монже, Variscan Mines: Вместо да ходя в чужбина, си помислих: "Ето, Франция отново предлага възможности, след рестартирането на този сектор".

За всяко разрешително за добив френското поделение на Variscan планира да инвестира между 3 и 15 милиона евро.

Жак Тестар, президент на Variscan Mines: "Не се стремим към някаква "златна треска", а към ново развитие на индустрията"

Новите златотърсачи ще трябва да се справят със съпротивата на местните хора. Тези, които не искат пейзажът около тях да бъде променен от мините.

Каролин Конан, Блумбърг, Сен Пиѐр Монлима̀р, Франция.

 

fallback
fallback