Кореспонденция на Е. Готкин от Тел Авив

18.07.2014 | 13:06 Редактор: Виктория Крумова
Кореспонденция на Е. Готкин от Тел Авив

Сухопътната операция или по-скоро офанзива, започна снощи, около 10 часа вечерта местно време.

Хиляди израелски войници, подкрепени от танкове, булдозери и тежка артилерия се придвижват към Ивицата Газа. Във видео, публикувано от израелските отбранителни сили, се виждат танковете и войниците, които навлизат.

Разбрахме, че засега един израелски войник е убит.

Властите не изключват вероятността да е убит от така наречен „приятелски огън“, погрешка от собствената си армия. Има и трима ранени.

Съобщава, че около 20 активисти на Хамас са убити в операцията, чиято цел е преди всичко да се унищожат подземните тунели, които въоръжените групировки използват, за да проникват в Израел.

Мисля, че това беше повратната точка за премиера Нетаняху, за да реши да извърши сухопътната инвазия, защото вчера, точно преди временното прекратяване на огъня, което имахме, около 3- активисти успяха да влязат в Израел, километри навътре, чрез подземните тунели.

Поне един от тях беше убит, а останалите се върнаха обратно в Ивицата Газа. Израел има отговор на ракетните обстрели, както видяхме със системата „Железен купол“, но е много по-трудно да се справи с подземните тунели, защото не могат да кажат къде точно се намират или колко на брой са. Според армията и министър председателят това е операция с отворен край и няма краен срок за завършването й.

Трябва да се разрушат тези тунели и да се възстанови спокойствието сред израелското общество, което от 11 дни е подложено на ракетен обстрел и силно да отслаби инфраструктурата на Хамас и други въоръжени групировки и способността им да извършат бъдещи атаки.

Разбира се, междувременно броят на жертвите в Газа продължава да расте. До вчера имаше повече от 220 убити. Може би вече са 250, голяма част от които цивилни. Последния път, когато имаше сухопътна операция бяха убити повече от 1000 палестинци.

И двете страни бяха обвинени в военни престъпления. Не мисля, че израелците искат това да се повтори.  

Елиът Готкин, Bloomberg, Тел Авив.