Спад на цените на имотите в Китай

18.07.2014 | 12:48
Спад на цените на имотите в Китай

Охлаждането на имотния пазар в Китай вече е факт. Правителствената статистика показа, че жилищата поевтиняват в рекорден брой градове през юни. Коментар от Пекин на Стивън Енгъл, Bloomberg.


"Големият въпрос сега е:

Кой е по-големият риск за икономиката - поскъпването на имотите, което може да предизвика балон и изостряне на дълговите проблеми или рязкото понижение на цените, което от своя страна ще разклати един от основните стълбове на икономиката.

Именно вторият сценарий вече започва да се оформя, след като станаха ясни данните за цените на имотите през юни.

Те отчитат спад в рекорден брой китайски градове.

Цените новите жилища регистрират понижение на месечна база в 55 от общо 70-те града, които влизат в правителствената статистика.

На годишна база, разбира се, все още се отчита ръст в 69 от тях, но месечното изменение представлява сериозна промяна в низходяща посока. 55 от 70, или най-много градове със спад на цените от януари 2011 година насам.

Тогава обаче правителството промени методиката, по която събира данните и голяма част от изменението в цените дойде оттам. Така че спокойно можем да кажем, че настоящия спад всъщност е рекорден.

Цените в най-големите градове, например в Шанхай и Гуанджоу се понижават с по 6 десети от процента спрямо предходния месец. Което отново е най-силното понижение откакто беше променена методиката на статистиката в началото на 2011 година.

Имотите в източната част на страната, в град Хонджоу,  поевтиняват с 1,7 на сто.

И това е най-силният спад от всички региони, включени в статистиката. Да уточним че става въпрос за месечно понижение - 1,7 процента.

Имаме тотално преобръщане на тенденцията през последните две тримесечия. Защото през юни цените нарастват само в 8 града от общо 70.

Само преди два месеца броят им беше 44, а през януари цените на жилищата се повишаваха в 62 града. А сега са 8. По всичко личи, че мерките за охлаждане на пазара свършиха работа. Въпросът е дали не отидоха твърде далеч?"