fallback

7,5% ръст на БВП на Китай за второто тримесечие

Стивън Енгъл, Bloomberg

16.07.2014 | 11:59

Китайската икономика отчете по-висок ръст от очакваното през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт на Поднебесната империя се повишава със 7,5 процента, показват предварителните данни. 

Коментар на Стивън Енгъл от бюрото на Bloomberg в Пекин за икономическата активност в Китай.

Още по темата

Още по темата

Още през първото тримесечие видяхме някои доказателства за съживяването на икономическата активност. Особено ако погледнем ръста на новоотпуснатите кредити и на паричното предлагане - той беше по-силен от очакваното.

Със сигурност много повече пари бяха поставени в услуга на икономиката - сигнал, че управляващите преминават към политика в подкрепа на растежа за сметка на ограничаването на рисковите сегменти, в това число и на сенчестото банкиране. В крайна сметка ръстът на брутния вътрешне продукт достига 7,5% през второто тримесечие, което е малко над очакваните 7,4 на сто.

 

Освен данните за икономическия растеж, днес излязоха и тези за продажбите на дребно, които не бяха чак толкова позитивни, колкото се очакваше. Статистиката за индустриалното производство обаче е добър индикатор за това, което следва от тук нататък.

Да, данните за индустриалното производство леко надвишиха прогнозите. През юни то се повишава с 9,2 на сто в сравнение с отчетения през май ръст от 8,8 процента.

Средната прогноза на анализаторите беше за увеличение от около 9 на сто.

Освен това регистрираният ръст през юни е най-силният от декември насам.

Тоест имаме шестмесечен връх при иднустриалното производство. Статистиката за инвестициите в недвижима собственост в градските райони, която се публикува на всеки шест месеца, показва, че за периода от януари до юни те нарастват със 17,3 на сто.

Това е малко над предварителните прогнози за ръст от 17,2 на сто, както и от данните за май - те също показаха увеличение от 17,2 процента.

Колкото до продажбите на дребно, те наистина бяха малко по-слаби от очакваното, но въпреки това достигат най-високото си ниво от декември насам - 12,4 процента на годишна база през юни. През май ръстът беше 12,5 процента, като прогнозите бяха за запазване на този темп.

Въпреки това, както вече споменахме продажбите на дребно достигат шестмесечен връх.

 

fallback
fallback