Banco Espirito Santo ще е водеща тема за инвеститорите

Еван Лукас, IG Markets

14.07.2014 | 17:39
Banco Espirito Santo ще е водеща тема за инвеститорите

Овладяването на ситуацията около португалската Banco Espirito Santo ще е водеща тема за инвеститорите в краткосрочен план. В един по-дълъг хоризонт обаче определящи ще бъдат действията на Европейската централна банка в подкрепа на банковия сектор като цяло. Това заяви пред Блумбърг финансистът Еван Лукас. Ето още от неговия коментар.


Още по темата

Еван Лукас, финансист, IG Markets: "Овладяването на ситуацията е централната тема сега. Като цяло институциите в Португалия трябва да действат бързо и засега изглежда се справят.

Централната банка на страната взе поредица от стабилизиращи мерки. Но всичко това ни връща към един паралел - как Европа се справи с последствията от финансовата криза и как се случиха нещата в Съединените щати.

Отвъд океана първо оправиха нещата в банковия сектор, чрез наливане на огромна ликвидност в системата.

След това бяха подкрепени домакинствата, чрез рекордно ниските лихви и най-накрая бяха взети мерки за повишаване на данъчните приходи и икономическия растеж.

Още по темата

В Европа редът беше обратен - там се започна първо от правителствата със затягането на коланите, след това с домакинствата и ниските лихвени проценти.

До ден днешен обаче нямаме количествени улеснения, а банковите баланси винаги са били проблем - те никога не са имали достъп до такива средства, като американсите.

И това сега е основния проблем - дали Марио Драги направи достатъчно, засега чуваме само смели заявки.

Най-големите очаквания са по отношение на банковите баланси - дали ще видим не просто стабилизация, а подобряване на резултатите. Не само сега, а през следващите 6-7 месеца".