fallback

Еспирито Санто Интернешънъл пропусна плащане

Коментар на Нейра Чехич от Bloomberg

12.07.2014 | 00:34

 

Коментар на Нейра Чехич от Bloomberg за Банко Еспирито Санто.

 

Здравей България!

Една история връхлетя като буря пазарите вчера. В основата й бе Банко Еспирито Санто – втората по пазарна капитализация банка в Португалия. Компанията-майка, на име Еспирито Санто Интернешънъл, пропусна плащане по свое задължение.

Сега, от Банко Еспирито Санто заявих, че имат експозиции за 1.6 милиарда долара към Групо Еспирито Санто, под която шапка се намира и Еспирито Санто Интернешънъл.

Но от Банко Еспирито Санто заявяват, че очакват плана за преструктуриране в групата на Еспирито Санто преди да оценят загубите. Същевременно търговията с книжата им бе спряна временно от регулаторния орган, след като акциите им се сринаха с повече от 17% вчера.

Инвеститорите се подплашиха и изтеглиха парите си от акции и облигации от периферията на еврозоната. Днес пазарът възстановява част от загубите, но реакцията им ни показа колко крехко е още доверието на инвеститорите.

Активите на Банко Еспирито Санто представляват по-малко от 0.3% от всички активи на банките в еврозоната. И все пак тя успя да разтърси пазарите. Думи като зараза и системен риск изплуваха на повърхността.

Какво предстои? Това ще си проличи по реакцията на пазарите. Но едно нещо е повече от сигурно – ЕЦБ определено разбра на какво да наблегне, в момент когато се кове банковия съюз и новата им надзорна роля над банките в еврозоната.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон. Специално за България Он Ер.  

 

 

fallback
fallback