fallback

Първият бюджет на новия премиер на Индия Нарендра Моди

11.07.2014 | 13:33

Новото индийско правителство, начело с премиера Нарендра Моди, представи първия си държавен бюджет. Като цяло той бе приет добре от бизнеса и финансовите пазари. Страната запазва целите за бюджетния дефицит за тази година, но очаква да го намали през следващите три. Колегите от Bloomberg обобщават подробностите:

Още по темата

Първият бюджет на правителството на Нарендра Моди беше представен от финансовия министър Арун Джейтли.

Общо взето той беше в унисон с очакванията.

Поставените цели в него са високи, но детайлите са малко. Финансовият министър засега приема факта, че бюджетът ще излезе на дефицит от 4,1% от брутния вътрешен продукт, като надеждите са той да бъде понижен до 3% през следващите три години.

Може би по-впечатляващо за международните инвеститори бяха другите две ключови изказвания на министъра.

Първо, той ще увеличи допустимия праг на чуждестранните инвестиции във военния и застрахователния сектор до 49% от капитала.

По отношение на данъчната реформа, индийският финансист номер 1 заяви, че иска да осигури благоприятен за инвестициите режим и че е създадена специална комисия, която да разгледа данъчните спорове.

Джейтли каза още, че се надява до края на годината да разреши проблемите около въвеждането на данъка върху стоките и услугите - една наистина важна за икономиката промяна.

И това не е всичко - той обеща серия от мерки в подкрепа на инфраструктурните и енергийните проекти в страната, както и на капиталовите пазари. Реакцията на индийския бизнес беше позитивна засега.

Повечето предприемачи считат, че това е един прагматичен бюджет, имайки предвид, че правителството е на власт само от два месеца.

Реакцията на финансовите пазари обаче беше смесена. Вчера наблюдавахме сериозна волатилност, но по-голямата част от пазарните участници все пак са на мнение, че бюджетът е стъпка в правилната посока и е в подкрепа на растежа.

 

fallback
fallback