fallback

Няма напрежение в банковата система в Европа

Кевин Карън, анализатор на Stifel Nicolaus

11.07.2014 | 07:46

Ще се запази ли корекцията? Кевин Карън, пазарен анализатор на Stifel Nicolaus коментира дали пазарът се насочва към устойчива корекция с Джули Хаймън в предаването "Street Smart." (Source: Bloomberg)

Нека да поговорим за ситуацията в Европа. Според част от пазарните участници това може да послужи като напомняне за рисковете, които все още са налице, особено в страните от европейската периферия. Колко сериозни са тези рискове?

Кевин Карън, финансист: "Ако погледнем по-глобално на нещата, няма кой знае какво напрежение в банковата система. Това показва движението на индекса Либор, Федералният резерв на Сейнт Луис също изчислява индекс на банковия риск и засега няма индикации за някакви по-сериозни проблеми.

Рисковата премия по корпоративните облигации също е сравнително ниска.

Всъщност, това което се случи е, че рекордно ниските лихвени маржове и рискови премии направиха пазарните участници твърде сигурни. И сега дори и най-малкият проблем им дава повод да продават.

В момента инвеститорите разполагат с възможност да приберат част от печалбите, знаем че доста пари се наляха в облигационните пазари от периферията. Но според мен това няма да се превърне в някакъв траен проблем"  

А какво да кажем за ситуацията тук, в Съединените щати? В три от последните четири дни наблюдаваме понижения, много хора очакваха, че е време да видим някаква по-сериозна корекция. Това ли се случва в момента?

Кевин Карън, финансист: "Възможно е, да. Проблемът при корекциите е, че почти винаги се случват, когато не ги очакваш.

А сега много хора очакваха нещо такова, базирайки се на пазарните оценки. Наистина силните ръстове на капиталовите пазари не бяха придружени от съответното подобряване на корпоративните печалби.

Така че от фундаментална гледна точка може би инвеститорите наистина са изправени пред трудни времена.

Добрата новина е, че икономиката набира обороти през второто тримесечие, което може би ще се отрази и на пазарните оценки. Вероятно ще видим някаква корекция до края на годината, защото има нужда от такава, но в по-дългосрочен план аз лично съм оптимист, заради икономическия растеж.

И очаквам, че след една година борсовите индекси ще са на по-високи нива от сегашните"

 

fallback
fallback