fallback

Защо папата сменя шефа на банката на Ватикана /обновена/

Дан Лифгрийн, Bloomberg News

09.07.2014 | 12:08

Жан-Батист Франсю, бивш директор на европейските операции на Invesco, бе обявен за президент на Vatican Bank, съобщи Bloomberg.

Франсю заема поста на Ернст фон Фрайберг начело на Institute for Religious Worls, както е наричана банката.

Франсю постъпи в Invesco през 1990 и до 2011 бе президент на European Fund and Asset Management Association, според биографията, публикувана от Ватикана.

Ватиканът нае още бившия губернатор на Хонконг, британеца Крис Патън да оглави комитет за модернизация на медийната стратегия на Светия престол, съобщи Ройтерс, цитирайки Светия престол.

70-годишният лорд Патън, един от най-опитните британски политици, ще бъде президент на 11-членна комисия от шестима международни експерти и петима представители на Ватикана.

На 9 юли Ватиканът представи Новата финансова рамка на Светия престол, съобщи радио Ватикана. Промените засягат пенсионните фондове, банката, медиите и администрацията на Светия престол /APSA/

Промените включват установяване на контакти с всички големи централни банки. Пенсионният фонд трябва да се адаптира към променената среда, заяви на пресконференция кардинал Джордж Пел, цитиран от радио Ватикана.

Коментар на Дан Лифгрийн от Bloomberg News

Това е част от плановете на папата да реформира тази институция, основана през 1942.

Тя е обгърната от скандали, най-известният от  които е през 80-те, около банкрута на Банко Амброзиано.

Свързан е със смъртта на човека, наричан Банкерът на Господа, Роберто Калви, намерен обесен в Лондон под моста Блакфайърс.

Папа Франциск се опита да изпълни изискването на международните регулатори да осуети всякакъв опит за пране на пари.

През последните 12 месеца имаше съдебни дела и разследвания. И от няколко месеца той се опитва да промени начина, по който банката работи, следи отблизо сметките, за да е сигурен, че не се използват за пране на пари и сега вкарва и нови хора.

Вероятно днешното съобщение ще потвърди очакванията за смяна на управителя на банката, Ернст фон Фрайбург с един французин, Жан-Батист Франсю.

Това е вторият етап от опита му да промени банката.

Ернст фон Фрайбург беше и още е много уважаван човек. Смятам, че проблемът тук е, че е бил назначен от предшественика на папа Франциск, папа Бенедикт XIV. Той беше човекът на Бенедикт, назначен на поста с цел да се опита да се справи с кризата в банката.

И папа Франциск сега също иска да има свой човек на поста. Той може да промени начина на управление на банката.

Тя се управлява главно като фонд. Използва се за инвестиране по света. Интересно ще бъде да видим дали ще запази тази функция или ще се превърне във финансов орган на епархиите на католическата църква по света.

 

Банката на Ватикана съобщи на 8 юли, че е блокирала сметките на над 2000 клиенти и е затворила стотици други в рамките на мащабна операция, която сви печалбата й до €2.9 млн от €86.6 млн през 2012.

Закриването на 396 "отношения с клиенти", неотговарящи на условията за откриване на сметка в банката доведе до отлив на финансови потоци от около €44 млн, съобщи банката.

fallback
fallback