Япония: $5,1 млрд излишък по текуща сметка

Коментар на Зеб Екърт, Bloomberg

08.07.2014 | 10:58
Япония: $5,1 млрд излишък по текуща сметка

Данните за Япония бяха изненадващи. 5,1 милиарда долара е излишъкът по текущата сметка за месец май.

Той надвиши предварителните очаквания. Което означава, че Япония продължава да бъде нетен кредитор за света. Позитивното салдо запазва сравнително високите си нива, въпреки че страната поддържа структурен дефицит.

Това от своя страна илюстрира предизвикателствата, пред които е изправена администрацията на премиера Шинзо Абе.

Нека да видим какво показват цифрите - излишъкът по текущата сметка се повишава до 522 милиарда йени, надвишавайки прогнозата на икономистите. Това прави малко над 5 милиарда щатски долара.  Но трябва да обърнем внимание не сериозните вариации в тази статистика.

От началото на тази година, всъщност от януари до май. Видяхме обръщане на тенденциите, преминаване от дефицити към излишъци. И това кореспондира с останалите икономически показатели, а от началото на годината икономическата ситуация никак не беше лесна.

Курсът на йената беше доста волатилен, но очакваните позитивни ефекти за износителите не се появиха. Дори, ако вземем предвид мнението на Федералния резерв, ще видим, че в последния анализ на централните банкери на Съединените щати се посочва, че експортно ориентираните компании вече не могат да разчитат на евтината йена. Динамиката на пазара в Япония се променя."

Много хора смятаха, че евтината йена ще подобри резултатите на износителите, защото прави продукцията им по-конкурентоспособна. Изглежда обаче нещата не стоят точно така...

Да, защото този процес води и до поскъпване на вноса. Стойността на енергията се повишава, а знаем че Япония е нетен вносител на енергийни суровини като природния газ.

Така цените на енергията се увеличават, включително и за износителите. И за тях е трудно да реализират печалба от проаджбите си зад граница. Ситуацията е сложна, но има пряка връзка със състоянието на икономиката и опитите на страната да излезе от над 20-годишния цикъл на дефлация.