Ще наложи ли ЕС санкции на Русия заради Украйна

Коментар на Райън Чилкот, Bloomberg

08.07.2014 | 10:47
Ще наложи ли ЕС санкции на Русия заради Украйна

Правителството на Украйна отбеляза известен успех, нали, в сравнение с предишните три месеца на кризата?

Точно така. Те превзеха Славянск. Вчера говорихме за това. Превзеха още един град, Краматорск, няколко села. Но основните градове, като Донецк, който е много голям, Луганск - те остават и се превръщат в голямото предизвикателство. Едно е да превземеш град от 50 хиляди души, а съвсем друго - милионен град.

Бунтовниците напредват и се окопават. Град като Донецк наистина е мястото, където са съсредоточени всички сили.

Още по темата

Бунтовниците връщат ли се към тези градове?

Да, защото знаят, че ще бъдат много по-трудни за атакуване. Вчера говорихме с Ринат Ахметов, най-богатият човек в Украйна, който има много заводи в Източна Украйна. Той  каза, че не бива да се бомбардира Донецк, защото ще има много жертви. Явно това създава усложнения за украинското правителство, което се опитва да напредва.

На фона на всички това ЕС смята да въведе нови санкции още днес на руски граждани.

Това е мъчително. Все едно да кажа на сина ми, че ще го накажа за това, че е направил някоя беля, а не го правя. Или просто му направя лека забележка. И синът ми е наясно какво правя.

Това е положението с ЕС.

Сега говорим за разширяване на списъка с лица, на които ще бъдат замразени активите и ще им ограничат възможностите да пътуват.

Не е към всички. Това не са секторни санкции. Те просто се опитват да настигнат американците, защото всъщност страни като Италия, Франция, Австрия, Словакия и други не искат изобщо санкции, които може да засегнат техните компании.

Има още една среща, нали на 16 юли. Има среща на върха и на нея може да чуем за индустриални санкции.

"Може", това е ключовата дума. И трябва да се следи. Не бих се обзаложил на това. Но ще имат още една възможност, ако не го направят междунременно.

Едностранното прекратяване на огъня от украинска страна повече няма да има, заяви министърът на отбраната Валерий Гелетей, цитиран от РИА Новости. Според него преговори са възможни само след като бунтовниците сложат оръжие.

Преди това руският външен министър Сергей Лавров заяви, че условието на Киев бунтовниците да се разоръжат, за да започнат преговорите създава проблеми.