fallback

Глобалната перспектива: Китай-имоти

Дейвид Инглес, Bloomberg

07.07.2014 | 16:09

Днес ще разгледаме ситуацията на имотния пазар в Китай. Една от гледните точки е следната - не се тревожете, рисковете са твърде преувеличени и няма доказателства за съществуването на балон на жилищния пазар. Преди да стигнем дотам обаче, нека да видим как стоят нещата в момента - от 70-те града, включени в националната статистика, половината отчитат спад в цената на имотите.

35 от общо 70 - с други думи тенденцията за почва да се обръща. Имайки това предвид експертите Алайънс Бърнстийн съветват инвеститорите да не се тревожат. Прогнозата им се базира на четири фактора - първо, доходите.

Наистина, цените на имотите се повишиха значително. В същото време обаче заплатите също регистрираха постоянен растеж. И то при условие, че в Китай статистиката винаги занижава реалния им размер, особено на хората с най-високи доходи.

Докато оценките на имотите, според Алайънс Бърнстийн, са били завишени. Вторият фактор са самите купувачи - финансите на китайските домакинства са доста стабилни.

Всъщност размерът на спестяванията надвишава значително този на заемите. Тоест масово хората не са особено задлъжнели, или поне не в степен, която да затрудни изплащането на ипотеките. Третият аргумент е свързан с банковата система - дали тя е изложена на сериозни рискове или на твърде голяма експозиция към имотния пазар?

Според експертите това не е така.  В големите банки, особено тези, които са публични и се търгуват на капиталовия пазар, делът на кредитите, отпуснати на строителни компании, е едноцифрен. 

Това, разбира се, не е единственият измерител на банковата експозиция към жилищните заеми, но все пак дава известна представа. И четвъртият фактор, който експертите взимат предвид, е самия имотен пазар. В момента широко разпространено е мнението, че в много от големите градове е налице свръхпредлагане.

Това обаче също е заблуда, смятат от Алайънс Бърнстийн - да, в някои градове има проблеми, но между отделните региони има драстични разлики.

В заключение, всичко това води до три основни извода, що се отнася до инвестиционните възможности - първо, акциите на компаниите от най-големите градове. Говорим обаче за най-известните имена, тъй като затегната ликвидност и свитото кредитиране вероятно ще доведат до консолидация в сектора. И естествено, трябва да търсим тези със стабилни финансови баланси. Това са глобалните тенденции за днес, аз съм Дейвид от Хонконг.

 

fallback
fallback