Европейският банков регулатор удари bitcoin

Коментар на Манъс Крани от Bloomberg

04.07.2014 | 11:40
Европейският банков регулатор удари bitcoin

Виртуалната валута стигна 1100 долара преди Коледа, а сега се търгува за 640 – 650 долара.
Европейският банков регулатор казва да я избягваме. Защо? Защото те са обезпокоени.

Те са обезпокоени за коректността на схемата, по която е създадена конкретната виртуална валута и нейните основни компоненти.

Това е послание от банковия регулатор в Европа. С две думи те казват, че банките трябва да избягват виртуалните валути, подобни на биткойна, докато не бъде създадена система от правила.

И това се прави, за да се предотвартят евентуални злоупотреби. Може би помните, през януари, в началото на тази година, имахме историята с MtGox, борсата за биткойни в Япония, която фалира. Тогава бяха изгубени 850 хиляди биткойна.

Нека да поговорим за биткойните, какво са биткойните?

Те са електронна валута, с която може да купите всичко - от комикси до луксозни къщи.Тя е легитимно платежно средство. Легитимно платежно средтво тук в Европа и в Съединените американски щати.

За да ви дам представа за мащабите.

В обращение има над 8 милиарда долара в биткойни. Ако се опитате да купите всички биткойни на света, това ще ви струва над 8 милиарда долара.

Така че банковият регулатор ни съветва да избягваме тази виртуална валута.

В САЩ също ще попаднат под по-строг надзор.

Бюрото за финансова защита на потребителите, което е част от структурите на Конгреса – решението е свързано със закона Dodd–Frank -  предвижда много по-сериозен надзор. Какво е това, как го използвате, какви защити има в случаи като този с MtGox по-рано тази година.