PBOC може да използва неконвенционална тактика

Коментар на Зеб Екарт, Bloomberg

07.07.2014 | 11:30
PBOC може да използва неконвенционална тактика

Стимулиране на растежа до обещаните 7,5% за годината?

Така е, обещание на Ли Къциян от преди няколко седмици и изглежда обещанието трябва да бъде спазено от управителя на Китайската народна банка Джоу Сяочуан. Той трябва да следва указанията на комунистическата партия, за да се осигури ръстът в БВП от 7,5%. Това е голямо предизвикателство имайки предвид, че Китай се нуждае от стимули в някои сектори, а от друга страна  от ограничаване на ръста в кредитирането. Микс от фискална и парична политика трябва да постигне целта. Според анализа, направен от Everbright и Credit Suisse много повече се набляга на фискалната политика, а не на паричната.

Интересно. Какво по-специално можем да очакваме от Китайската народна банка?

Има критики от страна на JP Morgan и други, че навлизането във фискалната политика измества фокуса от основните задължения на Китайската народна банка. Навлиза се в по-сериозни дебати относно вливането на ликвидност и други помощни мерки отнасящи се до икономиката. Без съмнение това са необичайни политически решения. Credit Suisse и Everbright Securities говорят за това. Критиците говорят и за липсата на прозрачност при някои от предприетите програми. Говорим за 16 милиарда долара oпределени за рефинансиране на малки бизнеси и селското стопанство. Други 300 милиарда юана за подпомагане на покупки на имоти от семейства с ниски доходи в провинцията. Видяхме подобни стимули. Разбира се и намаленията в изискуемите резерви за някои банки, особено за даващите заеми на хора от провинцията.

Тези мерки са в основата на подобрените перспективи за китайските H-акции в Хонконг.

Да не забравяме и инфраструктурата. Увеличените разходи за железопътния транспорт подкрепят някои от акциите на железопътни компании като China CNR.