Пазарен анализ Азия 4 юли

Зеб Екърт, Bloomberg

04.07.2014 | 10:30
Пазарен анализ Азия 4 юли

 "17 000 пункта - за първи път в историята индексът Дау Джоунс достига това ниво. Това е поредният крайъгълен камък, на фона на глобалния ръст на капиталовите пазари.

Спадът на безработицата в САЩ и перспективата за лихвите в Европа бяха основните причини за повишенията. След малко ще видим как реагираха и пазарите в Азия тази сутрин. Иначе ето графиката на Дау Джоунс и нивото, на което затвори в четвъртък - над 17 000 пункта за първи път в историята.

Това определено оказа ефект и върху пазарите в азиатско-тихоокеанския регион, както се вижда. Повишения в Астралия, в Япония.

Интересното е, че валутите не реагираха чак толкова силно. Златото отчете лек спад, което е нормално, защото когато имаме такъв ръст на акциите, обикновено търсенето на активи-убежища рязко намалява.

Япоският Nikkei 225 отвори с ръст от малко под процент, докато курсът на йената остана почти без промяна. Малко по-скромни бяха повишенията в Южна Корея. Това е положението в Азия, сега остава да видим как ще реагират и останалите пазари"     

Зеб Екърт, Bloomberg