fallback

Пазарът на IPO в Европа

Коментар на Нейра Чехич от Bloomberg

02.07.2014 | 18:58

Здравей България!

Започваме да наблюдаваме умора от първични публични предлагания в Европа. От една страна, компаниите набраха рекорден от 2006 обем капитал миналото тримесечие - 31 милиарда долара, в 113 IPO-та. Над цифрата от 17 милиарда долара през първите три месеца на годината.

Но инвеститорите станаха много по-внимателни в подбора на компании. Поне 8 компании отложиха или отмениха своя борсов дебют миналото тримесечие, след провал да намерят купувачи. Подобни примери липсваха в предходното тримесечие.

Акциите на компаниите, които все пак стигнаха до борсата, поскъпнаха с 2% средно, спрямо средните печалби от 18% в месеците от януари до март.

Ръководителят на отдел „Капиталови пазари за Европа, Близкия Изток и Африка“ в Bank of America Merrill Lynch каза за Bloomberg, че ако през първото тримесечие, когато Stoxx 600 нарасна с по-малко от 2%, инвеститорите се втурнаха към сделки, с надеждата да направят лесни пари. Сега, казва той, институциите инвестират в компаниите, а не са просто участници в сделки. Свършиха дните на празни обещания на IPO-пазара.

Още по темата

Предпазливостта на инвеститорите пролича и от факта, че повечето акции в IPO-та се пласираха в долния ценови коридор. Но понякога, дори и това не помага. Акциите на Юронекст, която компания привлече  845 милиона евро в едно от най-големите IPO-та във Франция тази година, бяха оценени малко над дъното на ценовия рейндж. Същите обаче поевтиняха с около 6% на борсовия си дебют на 19 юни.

С охлаждането на интереса към новите публични предлагания, то какво можем да очакваме от пазара на акции през второто полугодие? Бихме могли да видим опити на компании да наберат капитал по различен начин, като да речем продажбата на акции на ограничен брой частни инвеститори. А защо не и да се съсредоточат върху засилване на балансите си.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон. Специално за България он ер.      

 

fallback
fallback