fallback

Спад на индекс Tankan в Япония

Джон Доусън, Bloomberg

01.07.2014 | 09:31

Индексът Tankan на доверието на големите производители през юни падна до 12 от 17 през март на фона на повишението на потребителския данък. Икономистите, следени от Bloomberg прогнозираха ниво от 15.

Анализ на Джон Доусън във "First Up." (Source: Bloomberg)

 

"Данните всъщност са доста слаби. Индексът отчита първия си спад открая на 2012 година насам, тоест първото за последните шест тримесечия.

Още по темата

Резултатите са разочароващи, тъй като влиянието на увеличения данък добавена стойност не беше чак толкова голямо. Важни бяха и перспективите за икономическия климат, които общо взето не бяха изненадващи, но все пак малко под предварителните очаквания.

Единственият положителен показател са корпоративните разходи, които нарстват малко по-силно от предвиденото. Прогнозите бяха за ръст от около 6 на сто, а той на практика достигна 7 процента и половина. И то на фона на минималното повишение от 0,1 на сто за предходното тримесечие.

Широкият индекс на промишлеността обаче пада до ниво от 12 пункта при прогноза за около 15. При услугите понижението е до 19, в унисон с очакванията. Индексът на бъдещите очаквания обаче също е много важен.

В промишлеността той достига 15 пункта при прогноза за 17, а при фирмите извън индустриалния сектор нивото е 19 при очаквани 20 пункта. Тоест и двата показателя бяха разочароващи. Очакванията бяха за по-стабилно възстановяване след данъчните увеличения, за демонстрация на силата на Абеномиката както в промишлеността, така и при услугите.

Данните от доклада Танкан обаче не са особено окуражаващи"   

 

fallback
fallback