Японското правителство губи рейтинг

Коментар на Зеб Екарт, Bloomberg, Хонконг

23.06.2014 | 14:27
Японското правителство губи рейтинг

Според проучване от 23 юни подкрепата към Абе е паднала до 43%.

Това означава, че повече от половината от хората, участвали в проучването, са против неговите усилия да увеличи силите за самоотбрана на Япония.

Този въпрос е важен и предизвиква разногласия, още откакто Абе пое поста министър-председател. Абе подкрепя по-националистичния тон и влезе в конфликт с Китай по въпроса за морските територии, за островите Сенкаку, както японците ги наричат.

Японският премиер иска да подсили позициите на японската защита и да се справи с този териториален конфликт. Да погледнем цифрите- само 43% изразяват подкрепата си за Абе, а 56% от участвалите в проучването, направено от Асахи, не искат колективна самоотбрана.

Според отделно проучване, направено от Киодо, 55% от хората се противопоставят на действията за засилване на силите за самоотбрана. Това са най-лошите данни,отразяващи подкрепата за премиера, откакто той пое поста.

Все още чакаме за мерките от третото перо на Абеномиката, никои от ключовите реформи не се случват. Говоря за бизнес реформите, реформите в данъчната система- Абе засега не успява да ги направи.

Целият коментар - във видеото.