fallback

Акциите на бързорастящите компании

Адам Джонсън, Bloomberg

23.06.2014 | 07:56

Коментар на Адам Джонсън, Bloomberg

"Акциите на бързорастящите компании, които отчетоха понижения наскоро, вече започват да се възстановяват. Ето за какво става въпрос, избрахме три от тези компании - Tripadviser, Netflix и Tesla.

Ето какво се случи от началото на март до края на май - нещата никак не изглеждаха добре, загубите бяха между 20 и 30 процента. Но през последния месец наблюдаваме стабилно възстановяване. Факторите, които повлияха за това завръщане са няколко. Мен лично обаче ме заинтригува нещо друго - някои от тези акции вече бележат повишения, но не всички. Направихме едно проучване сред индексите на биотехнологичните и интернет компаниите.

Целта беше да анализираме тези два сектора, като потърсим акции, които са отчели сериозен растеж в началото на годината, след което са се сринали през март и в момента все още се намират на сравнително ниски нива. И нещо много важно - търсим компании, чиито ръст на печалбата е над 30%. Това е ключов критерий.  С други думи - те са се сринали, но все още представляват атрактивна покупка.

Всъщност не намерихме кой знае колко имена, но ето какво се получи - общо 8 компании. Първите от тях са Ериад, Ендосайт, Файв Хъндред дот ком и Глобал Ийгъл Ентъртейнмънт. Ериад например отчита ръст на печалбата от 27%, а от началото на годината акциите им са надолу с 4%. Ендосайт могат да се похвалят с 23% ръст на печалбата, докато книжата им са поевтинели с цели 39 на сто. Останалите 4 имена са Протина, Раптор, Зома и Зулили. Всички те са бързорастящи компании, които  все още имат добър потенциал за растеж. "

 

fallback
fallback