Акциите на бързорастящите компании

Адам Джонсън, Bloomberg

23.06.2014 | 07:56
Акциите на бързорастящите компании

Коментар на Адам Джонсън, Bloomberg

"Акциите на бързорастящите компании, които отчетоха понижения наскоро, вече започват да се възстановяват. Ето за какво става въпрос, избрахме три от тези компании - Tripadviser, Netflix и Tesla.

Ето какво се случи от началото на март до края на май - нещата никак не изглеждаха добре, загубите бяха между 20 и 30 процента. Но през последния месец наблюдаваме стабилно възстановяване. Факторите, които повлияха за това завръщане са няколко. Мен лично обаче ме заинтригува нещо друго - някои от тези акции вече бележат повишения, но не всички. Направихме едно проучване сред индексите на биотехнологичните и интернет компаниите.

Целта беше да анализираме тези два сектора, като потърсим акции, които са отчели сериозен растеж в началото на годината, след което са се сринали през март и в момента все още се намират на сравнително ниски нива. И нещо много важно - търсим компании, чиито ръст на печалбата е над 30%. Това е ключов критерий.  С други думи - те са се сринали, но все още представляват атрактивна покупка.

Всъщност не намерихме кой знае колко имена, но ето какво се получи - общо 8 компании. Първите от тях са Ериад, Ендосайт, Файв Хъндред дот ком и Глобал Ийгъл Ентъртейнмънт. Ериад например отчита ръст на печалбата от 27%, а от началото на годината акциите им са надолу с 4%. Ендосайт могат да се похвалят с 23% ръст на печалбата, докато книжата им са поевтинели с цели 39 на сто. Останалите 4 имена са Протина, Раптор, Зома и Зулили. Всички те са бързорастящи компании, които  все още имат добър потенциал за растеж. "