Ново свръхпредлагане на каучук

Глобалната перспектива: каучук

14.05.2014 | 12:36
Ново свръхпредлагане на каучук

В изданието на Глобалната перспектива от 14 май 2014 Дейвид Инглес анализира фючърсите на каучука в предаването на Bloomberg Television “On The Move Asia.” (Source: Bloomberg)

 

Каучукът е в мечи пазар и се представя по-зле е от всяка друга суровина. Причината е една и  съща от години: свръхпредлагане. Цените на фючърсите в Токио имат спад от близо 45% след като паднаха до четиригодишно дъно през април.

 

2014 ще бъде четвъртата поредна година, в която ще имаме глобален излишък. Международната група за изследвания на каучука IRST, базирана в Сингапур, очасма най-голямото предлагане от 10г. Особен проблем при тази стока е силно фрагментираната структура.

Тази индустрия за 26 млрд долара е доминирана от малки фермери - около 80%. Тайланд е най-големият производител на каучук и взема мерки да намали производството с 80 000 тона тази година, но Виетнам и Индонезия планират да увеличат производството с общо около 100 000 тона, защото там все още е изгодно да се произвежда на тези цени.

Тези три страни осигуряват две трети от глобалното производство на каучук. Общо очаква се ново свръхпроизводство, което да надвишава търсенето с над половин милион това, по прогнозата на IRST - над 714 000 това.

Очевидно тези, които печелят най-много са купувачите на каучук. Сред тях - производителите на автомобилни гуми. Brigestone, Goodyear, Pirelli, защото без значение как е оформено търсенето на гуми, тези ниски цени на каучука им дават предимство.

Губещите в тази ситуация са фермерите, които свиват потенциала на индустрията си.

Целият коментар на Дейвид Инглес от Хонконг - във видеото.