fallback

Има ли смисъл търговията с биткойни

Ерик Уилгенхоф Планте, главен юрист в itBit Сингапур

08.05.2014 | 14:38

Биткойнът предлага страхотни възможности за разплащане на потребителите в световен мащаб, каза Ерик Уилгенхоф Планте, главен юрист в itBit Сингапур в интервю за Джон Доусън от Bloomberg TV. Според него още не сме видели нищо от потенциала на биткойна, чуват се само лоши новини, но не и за възможностите, които предлага.

Това, че компании като itBit се опитват да привлекат инвестиционни институции за клиенти показва, че целта е да се изгради доверие към биткойна. Тук е мястото на регулациите, защото без тях е много трудно да се изгради подобно доверие. Веднага щом регулаторните органи предложат подходящи и практични регулации ще видим подем в използването на валутата, заяви още Планте.

"Регулаторите вече показаха, че се интересуват от биткойна. Например сингапурските дадоха да се разбере, че приемат биткойна сериозно и искат да създадат подходящи правила за ползването  му. Това е много добра възможност и за нас, биткойн индустрията, да започнем диалог, защото се нуждаем от тези правила. Например itBit иска да търгува с инвестиционни институции и да е във връзка с традиционния финансов сектор. Това няма да остане незабелязано от регулаторните органи и те ще направят нещо по въпроса. Дотогава трябва да се опитваме да се развиваме и да покажем какво наистина прави itBit" - каза юристът.

Той направи сравнение с традиционната финансова система, при която трябва да сте нясно кой е клиентът ви. При отваряне на банкова сметка, показвате паспорта си или друг документ за самоличност. Нещата стоят по същия начин и с отварянето на itBit акаунт. И тук трябва да покажете паспорта си, правим проверка на адреса. Политиката за контрол трябва да е идентична с тази на банките и ако някои от борсите за търговия на биткойни не предлагат тази политическа рамка те няма да успеят и няма да бъдат взети насериозно от регулаторните органи, завърши Планте.

Цялото интервю - във видеото.

 

fallback
fallback