Новото супероръдие на ВМС на САЩ

Electromagnetic Railgun ще се тества през 2016

07.05.2014 | 13:35
Новото супероръдие на ВМС на САЩ

САЩ планира морски изпитания за електромагнитно оръдие, подобно на технологията, описана в Star Wars, съобщи вицеадмирал Матю Клъндър, директор на Office Naval Research /ONR/. Оръдието ще бъде монтирано на катамарана USNS Milinocket, клас JHSV, очакван да бъде пуснат на вода през 2016, но ще бъде показано от през лятото на 2014 в Сан Диего.

Оръдието може да поразява вражески цели на разстояние до 100 мили.

"За последните две години военноморският флот и морската пехота наистина разработиха някои впечатляващи, бих ги определил като Star Wars-системи" - каза пред пресата вицеадмирал Матю Клъндър на брифинг, специално свикан по повод Railgun.

Иновативният прототип на Electromagnetic Railgun е разработен през 2005. Във Фаза 1 целта е била постигане на обхват от 100 морски мили. Фаза 2, през 2012 инженерите от ONR са работили по увеличаване на скоростта до 10 изстрела в минута, съобщава правителственият институт на сайта си.

САЩ изразяват тревога от намалените отбранителни бюджети, които биха могли да предизвикат изоставане спрямо Русия, Китай и др. страни, разработващи противокорабни балистични ракети и интегрирани ПВО комплекси, предизвикателство за американската мощ по въздух и море. Оръжия като електромагнитното оръдие на релси би могло да даде асиметрично предимство на САЩ и да направи използването на ракети срещу американски военни кораби твърде скъпо на фона на по-евтиния начин на париране на удара.

ВМС на САЩ финансираха разработката на два прототипа на релсово електромагнитно оръдие, единият на General Atomics, а вторият - на BAE Systems. Вицеадмирал Клъндър съобщи, че за втората фаза на проекта е била избрана BAE Systems.

Морските изпитания ще бъдат проведени през 2016, а интегрирането на новото оръжие на борда на военните кораби се предвижда след 2018.

Подробности - във видеото.