fallback

Европейските компании с 2 трлн евро кеш

Очаква се да изплатят рекордно високи дивиденти

10.04.2014 | 17:02

От началато на финансовата криза много компании следват определена корпоративна - ограничаване на разходите и инвестициите, но също така и увеличение на дивидентите, сочи проучване на Bloomberg. В резултат европейските компании разполагат с около като 2 трилиона евро.

Обърнато е специално внимание на компаниите от Stox 600. Ето някои от данните за тях: През тази година компаниите от Stox 600 вероятно ще платят дивиденти средно в размер на 11,54 евро за акция – най-високото ниво от 2002. В същото време на фона на по-високите дивиденти, паричните потоци също се очаква да нараснат, достигайки средно 37,45 евро за акция –  най-високото ниво от 2011. Освен това според прогнозата капиталовите разходи ще се понижават до 18,37 евро за акция.

Така инвестициите се оказват на най-ниските нива от 2008. Това е много притеснително, тъй като когато имаме толкова крехко възстановяване, като това в Европа, нежеланието на европейските компании да инвестират напрактика спъва икономиката допълнително, казва Дейвид Туид в коментара си от Берлин.

Инвеститорите са твърде фокусирани върху тримесечните резултати. Любопитно е писмото от март 2014 на Лари Финк, изпълнителният директор на Black Rock, един от най-големите фондови мениджъри в света до до няколко изпълнителни директори. В него той казва, че в светлината на финансовата криза, много компании се въздържат от инвестиции в бъдещето си, понижили са капиталовите си разходи и са натрупали задължения, за да увеличат дивидентите. Като фонд мениджър, Лари Финк съветва тези компании да се фокусират върху дългосрочното си развитие.

Целият коментар - във видеото на Bloomberg.

 

fallback
fallback