Бийкрофт: еврото ще поевтинее

Коментар на очакваните действия на ЕЦБ от председателя на Saxo Capital Markets Ник Бийкрофт в предаването на Bloomberg Television “Countdown.” (Source: Bloomberg)

10.04.2014 | 12:18
Бийкрофт: еврото ще поевтинее

Лондон
Марк Бартън, Bloomberg
Украинската криза може да има непредвидими последствия. В същото време се говори, че ЕЦБ може да предприеме масивна програма за вливане на ликвидност. Ако оставим кризата в Украйна настрана, колко вероятно е ЕЦБ да предприеме програма за вливане на ликвидност в размер на 1 трилион долара, каквито са слуховете?

Ник Бийкрофт, портфолио мениджър, C-View Limited
До края на годината шансовете за това са 75%. Не смятам обаче, че това ще е първият инструмент, който Драги ще използва. Като се имат предвид политическите трудности при убеждаването на канцлера Меркел, че е време за вливане на ликвидност, мисля че ще е много по-вероятно преди това да станем свидетели на една не толкова неконвенционална мярка, а именно понижаването на лихвите по депозитите до негативни нива. Това ще има много  по-положителен ефект върху курса на еврото , отколкото каквото и да е друго. Така че според мен първо ще имаме понижаване на лихвата по депозитите.

Анна Едуардс, Bloomberg
Като се имат предвид политическите трудности при прилагането на някои неконвенционални мерки, както казвате, трябва ли нещата да се влощат допълнително, за да се постигне необходимото ниво на съгласие в борда на директорите на ЕЦБ за подобно решение. Смятате ли, че нещата трябва да се влошат чувствително?

Ник Бийкрофт, портфолио мениджър, C-View Limited
Мисля, че със сигурност трябва леко да се влошат, що се отнася до инфлацията - това е основният показател, който следим сега.  Всички очакват известно позитивно раздвижване през идните месеци. Ако това обаче не се случи, ако инфлацията остане 0,5%, това ще е достатъчно за тях, за да свалят лихвата по депозитите под нулата.

Марк Бартън, Bloomberg
Какво означава това за еврото? То е на нива от 1,37 долара, след като в определен момент достигна 1,39. Сега всички очакват доларът да поскъпне през годината, но това още не се е случило и курсът на еврото остава висок. Накъде ще поеме еврото от тук насетне?

Ник Бийкрофт, портфолио мениджър, C-View Limited
Еврото ще поевтинее, защото мисля, че вече може да сме доста сигурни, че то е във фокуса на ЕЦБ. Беше много интересно, че на пресконференцията миналата седмица Драги сам пожела да коментира еврото, вместо да се остави да му бъде зададен въпрос, както обикновено. Той спомена съвсем в началото на конференцията, че следят курса на еврото много отблизо.

Анна Едуардс, Bloomberg
Да поговорим за нещо друго, което тревожи хората – Китай. Смятате ли че проблемите в Китай могат да бъдат овладени и смятате ли че правителството ще направи нещо по въпроса?

Ник Бийкрофт, портфолио мениджър, C-View Limited
Мисля, че проблемите са управляеми. Всъщност те са напълно управляеми. Там има правителство, което държи нещата много изкъсо. Те са реалисти, имат дългосрочен и средносрочен план и огромно ресурси, фискални и монетарни, които могат да използват. Да не говорим за резерви от 4 трилиона долара.