Бежанска вълна тръгва към Украйна

Ситуацията създава голям проблем за бюджета на Украйна, особено заради напрежението, смята Володимир Сиденко, анализатор в киевския център Разумков.

09.04.2014 | 17:22
Бежанска вълна тръгва към Украйна

150 000 кримчани, подкрепящи Украйна може да тръгнат за континента, по данни на центъра Разумков в Киев, най-големият украински институт за политически изследвания, цитиран от Bloomberg.

Министерството на външните работи на Русия съобщи на 9 април, че военните не провеждат никакви необичайни или непланирани действия около границата с Украйна, които биха имали някакво стратегическо значение.

"Не можем да изключим възможността за по-мащабни действия, при евентуален изблик на насилие" смята Олдрих Андришек, регионален представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН. "Виждам това като потенциално дестабилизиращ фактор", добавя той.

Ситуацията създава голям проблем за бюджета на Украйна, особено заради напрежението, смята Володимир Сиденко, анализатор в киевския център Разумков. "Най-вероятно ще бъде постепенно и ако имаме време да регулираме ситуацията, можем да избегнем социално бедствие", казва Сиденко, цитиран от Bloomberg.

В центъра на Киев Олха Лунева, дизайнерка на детско облекло, която управлява център за деца с вируса на HIV и рак в Симферопол плаче пред социалната служба, защото кримската й банкова сметка е блокирана и тя не може да изтегли парите си. Лунева е напуснала дома си в Крим, който вече е под руски контрол.

"Аз съм украинка и съм без дом, аз съм патриот, но не мога да остана в Крим", казва Олха.

Почти 4000 кримчани, търсещи помощ са се регистрирали в частни или държавни агенции в Киев, без да е ясно колко още живеят при приятели и близки.

Подробности - във видеото на Bloomberg.