fallback

BoJ оскъпи йената днес

Японските пари поскъпнаха рекордно за последните две седмици. Нейра Чехич от Bloomberg коментира причината, която ускори ръста на йената спрямо долара.

08.04.2014 | 17:54 Автор: Делян Петришки

Банката на Япония се въздържа от нови икономически стимули на срещата си днес. От банката заявиха, че третата по размер икономика в света след САЩ и Китай може да удържи процеса на възстановяване. Дори и при по-високия данък върху продажбите, влезнал в сила през миналата седмица.

 

От Централната банка изтъкнаха по-големите частни инвестиции и увеличеното индустриално производство, казвайки, че икономиката продължава да се възстановява с умерени темпове, макар да има известни сътресения заради вдигането на ДДС-то.

 

Налице са рискове промяната да навреди на потреблението и доверието. Съгласно изнесените също днес данни за икономическите очаквания на хора като таксиметрови шофьори и ресторантьори, показателят се сви през март, спрямо нивото му от февруари.

 

Икономистите, до които се допитахме от Bloomberg, не са толкова големи оптимисти, колкото служителите на Bank of Japan. Те очакват, че централната банка ще увеличи стимулите до юли.

 

 

     

fallback
fallback