Пазарът на скъпи смартфони е пренаситен

Samsung Electronics, най-големият в света производител на смартфони обяви втори пореден спад в печалбата за тримесечие.

08.04.2014 | 17:35
Пазарът на скъпи смартфони е пренаситен

Samsung Electronics, най-големият в света производител на смартфони обяви втори пореден спад в печалбата за тримесечие. Пониженото търсене оказа натиск над цените на устройствата от клас Galaxy и техните компоненти.

Оперативната печалба на компанията е паднала от 8,4 трлн вона /8 млрд долара/ за първите три месеца от 2014, съобщи базираната в Южна Корея южнокорейска компания Suwon, цитирана от Bloomberg. Резултатът е сравним с 8,3 трлн вона средна очаквана печалба от 29 анализатори, запитани от Bloomberg.

Продажбите на продукти в горния пазарен сегмент се забавят заради насищане на пазара и премиерите на новите iPhone на Apple.

"Търсенето на S5 ще започне във второто тримесечие, което ще насърчи продажбите и на чипове и дисплеи" - заяви анализаторът Ли Сун Тае, от NH Investment & Securities за Bloomberg. "Samsung има добре диверсифицирана продуктова линия във всички категории и се справя по-добре от  конкурентите си, поне преди по-големият iPhone да се появи на пазара във второто полугодие" - добави Ли Сун Тае.

Компанията за технологични анализи IDC неотдавна прогнозира, че средната продажна цена на смартфоните ще падне до 265 щ.д. през 2017 от 337 щ.д. през 2013 и 387 щ.д. през 2012.

Samsung, който произвежда над една трета от всички смартфони, продадени по света през 2013, оцени най-новата си версия на Galaxy S с 10% по-евтино от предишния модел S4.

Южнокорейският гигант разчита Galaxy S5 да циментира лидерската позиция на компанията във високия пазарен сегмент и да помогне за постигането на годишна оперативна печалба от 37 трлн вона през 2014.

Подробности - в коментара на Даниел Глисън, старши анализатор IHS Technology за Bloomberg.