fallback

САЩ и Украйна обвиниха Русия за щурма на обществена сграда

Действащият президент на Украйна Александър Турчинов заяви в ТВ обръщение, че Москва се опитва да повтори Кримския сценарий.

08.04.2014 | 14:46

Над 70 души бяха задържани при операцията по освобождението на областната администрация в Харков, която е вече под контрола на Министерството на вътрешните работи. Украинските власти не дават много детайли от антитерористичната операция, но съобщават, че двама полицаи са били ранени от граната, съобщава Ройтерс.

Проруските демонстранти, които бяха превзели правителствени сгради в Луганск и Донецк поискаха провеждане на референдуми за присъединяване към Русия като този в Крим.

Полицията отцепи административните сгради в Донецк и Луганск, намиращи се под контрола на привържениците на федерализма, на които бе предложено доброволно да излязат и да сложат оръжие, съобщи и.д. шеф на президентската администрация на украинския президент, Сергей Пашинский, назначен след смяната на властта в страната.

"Вчера /понеделник, 7 април/ са проведени съответните мерки по преместване на  спецчастите в източните области на Украйна. Сградата е блокирана от наши сили и оръжие вътре не се внася" - заяви Пашинский на брифинг на 8 април, цитиран от РИА Новости.

Действащият президент на Украйна Александър Турчинов заяви в ТВ обръщение, че Москва се опитва да повтори Кримския сценарий.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял по телефона с руския външен министър Сергей Лавров и му е казал, че Вашингтон наблюдава събитията в Източна Украйна с голяма загриженост и всякакви бъдещи действия на Москва за дестабилизиране на Украйна "биха нанесли още щети на Русия".

fallback
fallback