fallback

Вронски: "Във Франция всичко е трудно"

Социалистите губят френските градове

31.03.2014 | 15:51

Въпреки че взеха Париж с кандидатката си Ан Идалго, социалистите във Франция понесоха тежки загуби на местните избори. Опозиционната Съюз за народно движение /UMP/ обяви победа, а крайната десница празнува спечелването на нови територии.

Националният фронт спечели 12 кметски места в цялата страна, включително втори мандат в район на втория по големина френски град, Марсилия. 7 район има 150 000 жители и е най-големият за партията на Марин Льо Пен.

Министър-председателят Жан-Марк Ейро призна, че вотът е бил "поражение за правителството и мнозинството /на социалистите/". "Посланието е ясно.. Президентът ще си направи изводите в интерес на Франция" - добави Ейро, намеквайки за евентуални промени в кабинета.

 

Социалистическата партия изгуби 155 градове с над 9000 жители във вота с ниска избирател на активност, което направи лоша услуга на управляващите.

Десноцентристката Съюз за народно движение /UMP/ взе ключови градове, сред които Тулуза, Лимож, Сент-Етиен и Ренс.

Социалистите запазиха контрола над Париж с кандидатката си, Ан Идалго, която ще стане първият кмет на столицата.

"Знам колко е трудно да си кмет на Париж, каза Идалго. Ще бъда кмет на всички парижани, мъже и жени", добави тя. Победата й над Съюза за народно движение /UMP/ е утеха за управляващите.

Избирателите гласуваха за обшински съветници и кметове в над 36 000 населени места. Кандидатите на Националния фронт спечелиха на балотаж в над 200 от тях и се очаква да се представят добре и на европейските избори през май.

fallback
fallback