fallback

Турция изригна в протест след смъртта на тийнейджър

Репортаж от Истанбул на Симин Демокан от Bloomberg.

12.03.2014 | 11:23

На 11 март вечерта се проведоха в 32 турски провинции по повод смъртта на Беркин Елван, 15-годишното момче, починало на 11 март след 269 дни в кома. Той бе ударен от граната сълзотворен газ по време на безредиците в парка Гези в Истанбул, през юни 2013.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите на бул. Истиклял в Истанбул, след като властите забраниха протеста на площад Таксим.

Вестник Доган съобщава, че 20 души са били задържани в Самсун, в опит да протестират пред офиса на Партията на справедливостта.

Истанбул и Анкара бяха обхванати от поредица от протестни акции в последните седмици по повод новия закон, затягащ контрола в Интернет.

Министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган каза, че Facebook и YouTube ще бъдат забранени след изборите през март, заради изтеклите записи от телефонни разговори между него и сина му.

Ердоган твърди, че неговите политически опоненти злоупотребяват със социалните медии, особено бившият му съюзник, базираният в САЩ мюсюлмански духовник Фетулах Гюлен, който, според турския премиер, е в основата на "изфабрикувания" аудиозапис, разкрил корупция по върховете на властта.

"Решили сме вече по този въпрос. Няма да оставим страната на милостта на YouTube и Facebook" - заяви Ердоган в интервю в четвъртък вечерта за турския ТВ канал ATV. "Ще вземем всички необходими мерки", добави той.

Подробности за събитията в Истанбул от 11 март - в репортажа на Симин Демокан от Bloomberg Turkey.

fallback
fallback