fallback

Какво събуди интереса към IPO-то на Etsy

Etsy дебютира на борсата като компания на стойност 1,78 милиарда долара

17.04.2015 | 09:46 Автор: Велко Каменов

Платформата за електронна търговия за ръчно изработени и колекционерски стоки Etsy дебютира на борсата Nasdaq на 16 април 2015 г. Компанията набра 267 милиона долара, като предложи акциите си на цена от 16 долара за акция, което съвпада с горната граница на индикативния ценови диапазон на IPO-то. След като търговията започна цената на акциите на Etsy скочи до над 34 долара преди да се стабилизира около 30 долара.

Успехът на IPO-то е впечатляващ, имайки предвид, че Etsy все още не е регистрирала печеливша година. Какво буди сериозният инвеститорски интерес към платформата за онлайн търговия на ръчно изработени стоки?

Едно от обясненията е свързано с това, че през 2015 г. до момента не са осъществени много IPO-та на технологични компании в САЩ. През миналата година за периода бяха осъществени с две трети повече. Инвеститорите искат растеж, а Etsy може да им го осигури след като през миналата година приходите на компанията регистрираха ръст от 56%. Други изтъкват факта, че компанията има добри шансове да бъде придобита в бъдеще. Затова, ако сега инвеститорите купят акции на Etsy с премия, но в бъдеще например Ebay придобие компанията, те също ще получат премия над платената сега цена.

Всичко е в сферата на спекулациите, но Etsy може да се окаже новият двигател на растежа за Ebay в бъдеще.

 

fallback
fallback