Prezi - един по-различен начин за презентиране

Софтуерът за създаване на презентации Prezi предлага по-различни възможности от традиционните

11.02.2015 | 11:20 Редактор: Велко Каменов
Prezi - един по-различен начин за презентиране

От няколко години хората, които искат да направят презентациите си по-интересни и привлекателни, имат възможност да използват Prezi. В интервю за Bloomberg Дрю Банкс, директор международни операции в Prezi, дава повече информация за компанията, историята и визията ѝ.

Ришаат Саламат, Bloomberg: Разкажете ни за Prezi, какво прави и как работи?

Дрю Банкс, директор международни операции в Prezi: Повечето софтуери за изготвяне на презентации използват формат, базиран на слайдове. Така се създава линейна последователност от двуизмерни слайдове, които играят ролята на подсказващи бележки. Този формат не е лош, но е структуриран по начин, по-подходящ за работа с документи и обикновено води до един и същи резултат – повтарящи се презентации с много текст. Това се отразява и зле на презентиращите, те придобиват лоши навици, като например да се обръщат с гръб и да четат от слайдовете на презентацията. Prezi предлага напълно различен формат.Софтуерът представлява голямо празно платно. Форматът му предразполага към разказването на визуална история. Prezi е нещо като виртуална бяла дъска, където поставяте различни обекти, които можете да увеличавате. В резултат се получава много привлекателна визуална история вместо презентация с много текст.

Ришаат Саламат: Предполагам, че Prezi не е от полза само за бизнеса,а има и много други различни приложения. Вероятно и в училища и университети го използват.

Дрю Банкс: Вярно е. Prezi е един от малкото продукти, които познавам, които се използват от основното училище до университета. Професорите в университетите харесват софтуера и факта, че можеш първо да покажеш голямата картина, а след това да увеличиш и да наблегнеш на детайлите. Студентите и учениците обожават интерактивните му функции. Prezi се използва много в сферата на образованието. Като цяло обаче го използват всички, които искат да разкажат завладяваща история на публика, която харесва повече визуалните комуникации.

Ришаат Саламат: Любопитно е да се отбележи, че Prezi тръгва от Унгария. Другото седалище на компанията е в Сан Франциско. Първоначалният капитал идва от унгарската държавна телекомуникационна компания Magyar Telekom. Как стоят нещата сега? Набрахте сийд финансиране, около 71 милиона долара до момента. От колко още се нуждаете?

Дрю Банкс: Всъщност ние дори не се нуждаехме от набраните средства. Паричните ни потоци са положителни още от първата година, но тъй като се разрастваме в световен мащаб,искахме да осигурим парите, за да осъществим разрастването по правилния начин. Представяме се много добре и приходите и потребителите ни се увеличават.

Ришаат Саламат: След като паричните ви потоци са положителни, мислили ли сте за стратегия за излизане от инвестицията, като IPO например или продажба на бизнеса на друга компания?

Дрю Банкс: Фокусирани сме върху развиването на компанията. Най-близките ни конкуренти са Apple, Google и Microsoft. Успяхме да променим пазара за софтуери за изготвяне на презентации. Това е целта ни, да продължим да оказваме влияние върху пазара за визуални комуникации. Ще излезем извън границите на презентациите и ще навлезем в бизнеса с други форми на визуални комуникации. Към това сме се насочили.

Ришаат Саламат: Дайте ни представа каква ще бъде следващата ви стъпка тогава.

Дрю Банкс: През последните 50 години киното се промени много. Преминахме от статични кадри до продукция, която е толкова жива, че напълно се потапяш в нея. Ако накарате някой, който е под 30-годишен да гледа филм, създаден преди 1970, няма да му хареса. Нещо подобно се случва в момента в сферата на визуалните комуникации и на софтуерите за изготвяне на презентации. Вече в презентациите се използва много инфографики, анимации и видео. Ние искаме да направим така че чрез визуалните комуникации да е възможно да се разпространяват идеи и усещания. Знам, че не ви отговорих конкретно, но това е бъдещето, което виждаме.

Ришаат Саламат: Откъде идва името Prezi и какво значи то?

Дрю Банкс: Идва от унгарски и означава кратка презентация.