fallback

Alibaba навлиза на пазара за смартфони

Компанията инвестира 590 млн. долара в производителя на смартфони Meizu

10.02.2015 | 16:34 Автор: Велко Каменов

Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba търси разширяване на бизнес портфолиото си и на 9 февруари 2015 г. обяви на сайта си, че ще инвестира 590 милиона долара в китайския производител на смартфони Meizu. Целта на Alibaba е да интегрира своята мобилна операционна система YunOS в мобилните телефони, които Meizu произвежда. Meizu пък ще получи подкрепа в областта на електронната търговия и анализа на данни.

От управлението на двете компании изразиха очаквания партньорството между тях да донесе ползи и на двете страни и да доведе до развитието им.

Въпреки че е от по-малките китайски производители на смартфони Meizu расте с бързи темпове и се надява да настигне лидерите Xiaomi, Lenovo и Huawei. С придобиването на миноритарен дял в компания, производител на смартфони, Alibaba показва, че продължава да търси възможности за растеж и развитие на бизнеса си не само в областта на онлайн търговията.

Франк Акила от Sullivan & Cromwell коментира пред Bloomberg, че технологиите се приближават все повече една към друга и затова технологичните компании ще трябва да работят в повече сфери от бранша.

 

fallback
fallback