BP очакват ниски цени на петрола до 2018

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

03.02.2015 | 17:39 Редактор: Георги Стоянов
BP очакват ниски цени на петрола до 2018

Какво мислиш за тези данни?

Райън Чилкот: Изпълнителният директор Боб Дъдли ще е доста щастлив от резултатите. Те надхвърлят очакванията на анализаторите.

Прогнозите бяха за печалба от 1,6 милиарда долара за четвъртото тримесечие, а всъщност имат 2,25 милиарда.

Независимо от това, това е спад на печалбата спрямо предишното тримесечие, когато тя достигна около 2,8 милиарда долара.

Още по темата

Така че точно както видяхме при ConocoPhillips, както видяхме при Exxon и Chevron, печалбата на тези компании спада заради спада на цената на петрола.

Цената на петрола се е свила с 37 долара само през четвъртото тримесечие. Дивидентите. Те запазиха дивидентите както беше очаквано.

Доходността, тези 6,6% - инвеститорите ги получиха. Дивидентите са свещени за повечето петролни компании.

Въпросът за господин Дъдли, когато разговаряме с него, е колко дълго може той да прави това, защото току що получихме изявление от компанията и в него той казва, че очаква цената на петрола да остане ниска в краткосрочен и средносрочен план.

В интервю от преди няколко седмици за BBC той каза, че това може да продължи от 1 до 3 години.

Трудно е да си представим, как той ще защити тези дивиденти в продължение на една до три години без да се наложи да прави жертви, като например да ограничи капиталовите си разходи, за които в изявлението тази сутрин се казва, че трябва да бъдат цитирам, „рестартирани”.

За какви ограничения говорят те, когато става въпрос за капиталови разходи? Те ни казаха преди, че възнамеряват да похарчат около 23 милиарда долара през 2015.

Ако в близките минути те кажат нещо различно, то това ще е ревизия на капиталовите им разходи. Марк?

Райън, току що получаваме подробностите за капиталовите разходи, докато ти говореше и тук те предвиждат през 2015 органичните капиталови разходи да достигнат около 20 милиарда долара. Така че те са малко под първоначално обявените и малко под капиталовите разходи за миналата година.

Райън Чилкот: Да и това не е драматична ревизия – от 23 милиарда на 20 милиарда.

Трябва да съчувстваме на Боб Дъдли, защото как може да прецени, с колко точно трябва да свият капиталовите си разходи, когато незнае докъде ще стигнат цените на петрола.

Ще кажа, че капиталовите разходи са нещо, което те понижават периодично през последната година и половина.

Така че не съм сигурен, че това ще е окончателната цифра за 2015. Това обаче определено е най-доброто предположение на Дъдли.