Shell свива капиталовите си разходи с 15 милиарда долара

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

29.01.2015 | 17:36 Редактор: Георги Стоянов
Shell свива капиталовите си разходи с 15 милиарда долара

Имаме новина за резултатите на най-голямата европейска петролна компания. Shell съобщава печалбата си за четвъртото тримесечие и резултатът е следният:

Голямото заглавие е това. Компанията свива капиталовите си разходи през следващите 3 години с над 15 милиарда долара. Това е голямата новина от Shell.

Други големи петролни компании също ограничават производството и капиталовите си разходи като резултат от понижаването на половина на цената на петрола от юни миналата година.

Печалбата на компанията за четвъртото тримесечие възлиза на 4,2 милиарда долара - това е нетната печалба на компанията.

Нетната печалба без извънредни приходи и разходи, който е показателят, предпочитан в индустрията е 3,3 милиарда долара.

Това е печалбата на компанията без извънредни приходи и разходи и изменения в инвентарната наличност.

Това е интересно -  3,3 милиарда, докато анализаторите очакваха тази печалба да достигне 4,1 милиарда. Тук разминаването е доста голямо.

Разбира се, това се е случило миналата година и е интересно, тъй като Shell се очаква да е единствената голяма петролна компания, която все пак отчита ръст на печалбата.

Причината за това, разбира се, е, че година по-рано Shell имаше едно много лошо тримесечие.

Намаляващ добив от редица кладенци и нарастващи разходи, които тогава ограничиха печалбата до 4 годишно дъно.

Така че печалбата на компанията без извънредни приходи и разходи – тя се е повишила спрямо миналата година, но е под очакванията на анализаторите – е 3,3 милиарда.

Какво ни казва това за цената на петрола. Не трябва да реагираме твърде рязко на спада на цената на петрола през четвъртото тримесечие.

Средната цена за сорта Брент през тримесечието е била 77 долара за барел – това представлява спад от 30% на годишна база.

Последният път, когато Shell публикува резултати на 30 октомври Брент се търгуваше за 87 долара за барел.

От тогава цената му е паднала с 44%. Ето защо имаме това масивно орязване на капиталовите им разходи. Дали компанията ще съкрати работни места?

Ще има ли отписване на активи? Това са големите въпроси пред Шел. Дивидентите обаче остават без промяна – 47 цента, с което оправдават очакванията на анализаторите.

Един от ключовите въпроси за компанията е дали тези дивиденти ще се запазят. Именно за това инвеститорите са привлечени от тези петролни компании.

Защото независимо какво се случва, дори когато цената на петрола пада, петролните компании като Shell, като BP, ако изключите епизодът с нефтения разлив в Мексиканския залив, тези петролни компании обикновено плащат дивиденти, които задържат интереса на инвеститорите.

Компанията задържа дивидентите на 47 цента за акция. Устойчив ли е обаче този модел?

Големите новини обаче са, че печалбата се разминава с очакванията и компанията свива капиталовите си разходи с 15 милиарда долара през следващите 3 години.