fallback

Shell реже инвестициите с 15 млрд долара

Shell ще преразгледа разходите по 40 свои проекта в световен мащаб. Новината понижи акциите на компанията днес.

29.01.2015 | 18:28 Автор: Делян Петришки

Shell планира да намали разходите си с 15 млрд. долара през следващите три години. Всичко това заради срива в цената на петрола, коментира Нейра Чехич от Bloomberg. Тя навреди на печалбата на Shell – през четвъртото тримесечие тя нарасна, но с по-малко от очакваното. Затова компанията ще преразгледа разходите по 40 свои проекта в световен мащаб.

Новината понижи акциите на Shell днес. Интересно е защо стана така, при положение че със съкращаване на разходите компании като Shell се опитват да защитят възвръщаемостта за акционерите.

Дивидентът остава непроменен, даже изпълнителният директор каза, че дивидентите са от съществено значение за Shell и той ще направи всичко възможно да ги запази.

Проблемът е, че засега това може и да е добре, но както би станало, ако петролът остане толкова евтин още дълго? Shell предупреди, че може да затегне колана още, ако петролните цени останат относително ниски.

И компанията не е сама в това. Глобалната петролна индустрия бърза да отговори на

Още по темата

на черното злато под 50 долара за барел.

Statoil, Tullow и Premier Oil отложиха някои проекти или намалиха разходите за проучвания.

BP замрази заплатите, а Chevron отложи приемането на бюджета си за добиви тази година. В индустрията са съкратени повече от 3000 работни места заради свиването на разходите от страна на компаниите. И според една оценка инвестициите в проучвания и добиви ще намалеят тази година със 17%.

 

fallback
fallback