Юанът с най-силен седмичен ръст от 2011 година

Добрите макроикономически данни подкрепят китайската валута

03.04.2015 | 11:12 Редактор: Иван Нончев
Юанът с най-силен седмичен  ръст от 2011 година

Юанът поскъпна с близо половин процент спрямо долара от края на миналата седмица до сега, достигайки ниво от малко над 6,3 юана за долар. Ръстът е най-силният от 2011 година насам, а факторите, които подкрепиха китайските пари бяха свързани с икономическите новини и намеренията на властите в Поднебесната империя.

На първо място приятна изненада поднесе статистиката за производствената активност, както в промишлеността, така и в сектора на услугите.Днес стана ясно, че PMI индексът при услугите се повишава до ниво от 52,3 пункта, което е най-високото от началото на годината. По-рано през седмицата бяха публикувани и данните за промишлеността, които също бяха по-добри от очакваното.

Освен макроикономическите показатели обаче, интересът на инвеститорите към китайския юан се подхранва и от заявките за финансови реформи, които правят управляващите. В края на миналия месец управителят на Китайската централна банка предупреди, че страната се готви за доста радикална валутна реформа. Според експертите това означава, че Пекин ще се опита да либерализира правилата за трансферите по капиталовата си сметка. А за да направи това, ще е необходим стабилен валутен курс. Именно тези очаквания поддържат очакванията и интереса на инвеститорите към китайските пари.

Нещо повече - централните банкери на страната отправиха призив към Международния валутен фонд да разгледа опцията за приемането на юана като световна резервна валута. Моментът, в който идва това предложение, не е случаен, тъй като по-късно през годината фондът ще направи ревизия на валутната кошница и ще реши кои парични единици да отпаднат и кои да бъдат включени в нея.  Според американския финансов министър Джейкъб Лю обаче, Китай все още не е готов за подобна стъпка. По думите му Пекин първо трябва да отмени голяма част от действащите в момента финансови рестрикции - в това число капиталовите ограничения, преди юанът да бъде включен в групата на резервните валути.