Валутни брокери фалират заради франка

Развързването на франка остави истинско опустошение след себе си. Рязкото поскъпване на франка доведе до фалити на брокери и загуби в огромни мащаби.

16.01.2015 | 18:01 Редактор: Делян Петришки
Валутни брокери фалират заради франка

Шокиращото решение на Швейцарската национална банка да премахне тавана на франка предизвика много загуби в целия свят. Решението означава, че институцията вече няма да има ограничава опитите на франка да се повишава прекалено много спрямо еврото, коментира Нейра Чехич от Bloomberg. 

Следователно онези, които залагаха против франка, загубиха много. Най-големият американски валутен брокер FXCM обяви, че клиентите му дължат 225 млн. заради загубите по техните смерки и този дълг заплашва компанията, която може да не успее да покрие регулаторните изисквания за капитала. Новозеландският дилър Global Brokers съобщи, че загубите заради скока на франка вчера са го принудили да излезе от бизнеса.

Един директор на компания за валутна търговия във Великобритания каза, че би бил крайно изненадан, ако няма повече такива случаи. По думите му хората се чувстват наранени и предадени от Швейцарската централна банка. Много емоционално изказване.

Но влиянието се разпростира и извън валутната търговия. Швейцарските производители на луксозни часовници се подготвяха за големи партита по време на изложението за часовници в Женева следващата седмица. Но празненствата може да са тихи, защото производителите сега са изправени пред най-трудните си години – по-силният франк означава, че износът няма да е толкова голям. Компаниите вероятно ще трябва да увеличат цените или да намалят разходите.