ОПЕК vs САЩ - битката продължава

WTI падна под 45 долара за барел за пръв път от април 2009. С колко още ще поевтинее петрола, преди да видим уравновесяване на силите между щатските шистови производители и ОПЕК?

13.01.2015 | 18:23 Редактор: Делян Петришки
ОПЕК vs САЩ - битката продължава

Разпродажбите при петрола се ускориха днес. Американският лек суров петрол падна под 45 долара за барел, за пръв път от април 2009. Има спекулации, че запасите от суровината в САЩ ще се увеличат, коментира Нейра Чехич от Bloomberg случващото се на петролния пазар. 

Освен това от Обединените арабски емирства, които са член на ОПЕК, казват, че ще се придържат към плана си за увеличение на производствения капацитет, дори и петролните цени да останат нестабилни.

Докъде ли още могат да паднат цените преди да видим уравновесяване на силите между американските шистови производители и ОПЕК? Черното злато се срина с близо 50% миналата година, най-големият спад от 2008 насам, заради свръх предлагането на пазара.

Но познайте кой, поне засега, дава известна подкрепа на световния петролен пазар? Китай. Китайският внос на петрол достигна рекорден връх през декември. Поевтиняването на суровината предизвика трескави покупки в Сингапур от държавни компании, а правителството ускори запасяването с петрол.