fallback

Пазарен анализ Денят он ер 7 ноември 2014

07.11.2014 | 23:19

Пазарен анализ на Владимир Сиркаров в Денят он ер с Ивайло Лаков, 7 ноември 2014

Какви са ходовете на руската Централна банка за рублата?

Тя се бори. Много трудно може да бъде убеден пазарът, затова тя се опитва да промени стратегията си. До сряда при обезценяване от 5 копейки тя се намесваше с 350 млн. на пазара с цел да противодейства.

Според нея именно тази предвидимост води до още по-агресивна атака на спекулантите. Т.нар. "мръсно плаване" ще премине в свободно като прогнозите и нейните амбиции бяха 2015 това да се случи.

От днес обаче имаме информация, че централната банка ще се намеси във  всеки един момент, когато прецени - т.е. опитва да уплаши спекулантите. Предвидимостта до сряда да се преодолее.

Според мен тази стратегия също няма да помогне. Фундаментите зад падането са съвсем различни.

Падали рублата заради ниската цена на петрола?

Това е един от основните фактори, свързан с генерирането на валутни приходи.

Почти около 50% от федералния бюджет на Русия е от износа на петрол и газ, логично.

Има ли износители, които биха спечелили от обезценяването?

Това е една от другите често коментирани теми и на теоретично, и на емпирично ниво, свързана с това, че слабата валута може да генерира по-сериозен износ на стоки и услуги, с което да се завърти колелото и на вътрешния пазар.

Според мен това .. не играе.

Това е лъжовна политика и концепции, които може би имат номинално краткосрочен положителен ефект, но в дългосрочен план определено са свързани само с икономически негативи. В момента виждаме, че в Русия и на индивидуално ниво, на ниво домакинства има закупуване на валута, тъй като не се знае до каква степен руската валута ще се обезцени.

 

Няма достатъчно валута в наличност, може да купиш няколкостотин долара..

Това е чу. Дали е вярно.. Валутните към 24 октомври са 439 млрд. Те са намалели от началото на 2014 със 73 млрд долара. Т.е. ситуацията не излиза извън контрол засега, но ако тенденция в тази насока продължи определено ще има проблем и то политически.

Защото валутните резерви имат прякакорелация със стабилността на режима на Путин.

 

Това може ли да доведе до смяна на властта в Кремъл?

Това е един от факторите, които може да повлияят и затова според мен централната банка предприема действия с по-адекватна стратегия, свързана с обезценяването на рублата.

Коментарът продължава във видеото.

 

fallback
fallback