fallback

Първото работно място може да навреди на последващата кариера

Намирането на нова работа в САЩ сега не е толкова лесно, както преди години, сочи статистиката

19.11.2014 | 14:36 Автор: Мариета Иванова

Повече американци напускат работните си места, сочат последните данни на Бюрото за трудова статистика, цитирани от Businessweek. От изданието подчертават, че новината е едновременно и добра, и лоша. Положителната страна е, че повече хора са придобили увереност, че могат да намерят работа на друго място, което има отношение още към усещането за стабилност и сигурност в икономиката. В същото време трудовият пазар е все още свит в сравнение с годините преди финансовата криза и дори повече, отбелязва авторът на публикацията по темата Алисън Шрагер.

Изборът за утвърждаване в кариерата често се случва след смяна на няколко работни места и прилагането на принципа на пробата и грешката до установяване на място в бизнеса.

Още по темата

Не особено добрата новина днес по отношение на експериментирането с работните места  преди всичко е свързана с факта, че след финансовата криза намирането на нова работа не е толкова лесно.

Шрагер цитира данни от Бюрото по преброяване на населението в САЩ, според които честота при смяната работно място се е понижила от 53 на 47% в периода 1998- 2010, което е продължение на десетилетна тендеция, става ясно от публикацията.

По-слабата активност в промяната на работното място прави по-труден и изборът и експериментирането в решението за кариера.

Още по темата

В същото време заплащането в различните компании в един и същи сектор варират.

„Настоящата тенденция  е компании, които са по-добри в интегрирането на технологии и иновации, да  осигуряват и по-високи заплати“, отбелязва Шрагер.

В този смисъл, ако току-що дипломиралия се американец попадне в компания, която изостава в интегрирането на технологични нововъведения в сравнение с други конкуренти от бранша, може не само да получава по-ниско възнаграждение от други свои колеги, но и да се наложи да остане там за по-дълго време, поради затегнатия пазар на труда, а също и да бъде възпрепятстван от развитие на уменията си, предвид начина на извършване на дейността.

Затова- дори да не търсите работа в САЩ, ако избирате кариера, имайте предвид реалността по отношение възможностите за бърза смяна на работното място, както и на разликите в дейността на компаниите. Или преди да вземете решение, проучете организацията, към която искате да се присъедините.

fallback
fallback