fallback

Негативни лихвени равнища - Виктор Папазов

12.02.2015 | 11:50

 

От Виктор Папазов

Публикувано в myopiablog.wordpress.com/ на 12 февруари 2015

Последните няколко месеца Европейските банки начело в ЕЦБ започнаха да провеждат една безпрецедентна лихвена политика – негативни лихвени равнища. Т.е. банките вече не ви плащат лихва, а ви таксуват за “привилегията” да държите парите си при тях.

Вече има и първи случаи на емисия на държавни ценни книжа с негативни лихви.

Мнозина веднага ще си зададат въпроса, как е възможно това? Тези банкери полудели ли са?

И аз като вас смятам, че са полудели. Ще се опитам да обясня защо.

Първият въпрос, който възниква е, защо банките правят това? Официалното обяснение е, да насърчат кредитирането и възстановяването на икономическия растеж. От друга страна, централните банкери се опитват с печатане на пари и нулеви (отрицателни) лихви да накарат хората да извадят парите си от банките и да ги инвестират.

Подобен начин на мислене е пълен с грешни постановки или най-малкото противоречи на естествената логика на капитализма. Защото какво друго е капитализма, ако не спестявания, които се инвестират за бъдещо производство. Когато кейнсианските първосвещеници ни принуждават да харчим спестяванията си, те на практика ни карат да ядем капитала си. Тази религиозна секта, чието мислене доминира в средите на централните банкери, вярва, че икономиката расте чрез консумация и “харчене”, а не чрез спестяване и инвестиране. Те на практика ни карат да изядем и семето, което би трябвало да се задели, за да има какво да се сее през следващия сезон.

Тези хора отказват да разберат, че богатство не се създава с печатане на пари, независимо от многобройните примери в историята, а и в днешно време, че всички подобни експерименти завършват с катастрофа.

Много са ми забавни тези, които смятат че гравитацията или законите на икономиката действат избирателно. Например печатането на цветни хартийки в Зимбабве или България се знае, че доведе до катастрофа, но печатането на подобни от Федералния резерв на САЩ няма да има същия резултат.

Е, мили мои, гравитацията действа на всички, просто ефектите при някои се появяват по-рано, а при други по-късно.

Искам да обърна внимание и на един друг ефект на негативните лихви. Те ще имат катастрофални последици върху пенсионните системи на всички развити страни. Ето какво предстои да се случи. Тъй като повечето пенсионни фондове са длъжни по закон да инвестират по-голямата част от вноските в държавни ценни книжа с инвестиционнен рейтинг. Същите тези ценни книжа обаче започват да носят все по-ниска доходност, което неминуемо води до дефицити в пенсионните фондове. Тези дефицити скоро ще доведат до невъзможност на пенсионните фондове да изплащат обещаните пенсии. В един момент, пенсионната система рухва.

Така, едни облечени в скъпи костюми хора, които си играят на централни банкери, а всъщност по нищо неразличаващите се от централните плановици при социализма, ни обричат в скоро време на икономическа разруха и глад.

Много скоро, хората ще осъзнаят, че пестенето на пари в хартийки – банкови депозити и ценни книжа, всъщност е глупаво и вредно. Вече е дошъл моментът, в който е напълно безсмислено да се държат хартийки, и е време да се защити богатството, кой колкото го има.

Единственият начин за защита е да се притежават пари/активи, които са преживяли изпитанията на времето.

Не ми се мисли какво ще стане, когато хората най-сетни осъзнаят, колко прав е бил Дж. П. Морган заявявайки – единствено златото е пари, всичко останало друго е кредит.

Кредитът има това лошо качество, че понякога взелият го изпада в неплатежоспособност. Тогава? …

 

fallback
fallback